Kerkwijzer

Het zal je maar gebeuren. Je bent onder de indruk van het christelijk geloof. Een God die alles gemaakt heeft en die jou God wil zijn. Alleen maar omdat die God ook in Jezus mens geworden is. Alleen maar omdat die mens onschuldig aan het kruis is gestorven. Voor jou persoonlijk. Belachelijk voor woorden. Maar je kunt niet langer ontkennen dat het de waarheid is. Een waarheid die jou leven heeft veranderd.

Maar nu? Je wil meer weten over het christelijk geloof. Je aansluiten bij een kerk. Maar welke kerk? Welke is de beste? Je weet, de beste bestaat niet. Maar welke is de minste slechte?

Deze vraag kreeg ik laatst. Ik wil graag een eerlijk advies geven. Dat is best lastig. Vooral als de vraagsteller zegt dat hij de kerk waar ik naar toe ga maar een dooie boel vindt. Ik kan dat ook niet helemaal ontkennen en geef dus niet ‘zomaar’ de kerk waar ik naartoe ga als advies.

Persoonlijk vind ik dat al die sfeer (en vooral het ontbreken daarvan) nogal overdreven wordt. Ik beleef bijvoorbeeld veel plezier aan de meeste preken en aan het zingen van Psalmen. Soms beleef ik ook geen plezier, maar ben ik toch geraakt door een stuk onderwijs of aansporing.

Welke criteria bepalen je kerkkeuze en in hoeverre moet je je laten leiden door je eigen voorkeur die vaak gebaseerd is op een ‘goed gevoel’ en mensen in een kerk? Hieronder mijn advies in 12 regels:

Lees verder